Hoe reageer je als iemand kritiek op je heeft? Hoe zeg je dat je het ergens niet mee eens bent? Hoe maak je je werktijden bespreekbaar? Allemaal sociale vaardigheden die van pas komen tijdens je schoolloopbaan, stage of (bij)baan. Vaak beheersen vmbo-leerlingen deze vaardigheden onvoldoende, waardoor een stage niet wordt afgemaakt of de relatie met een docent verstoord raakt. Dander ontwikkelde WerkWijs, in samenwerking met Jinc. De training is gebaseerd op de Goldsteinmethode en gaat ervan uit dat je leert door te doen.
De stap tussen school en werk
Als vmbo-leerlingen een stage volgen of een bijbaan krijgen, stappen ze in een andere wereld. Effectief communiceren vergroot de kans op succes tijdens de bijbaan of stage aanzienlijk. Ook is het belangrijk dat leerlingen worden voorbereid op contact met collega’s en leidinggevenden. WerkWijs helpt sociale vaardigheden verder te ontwikkelen.
Hoe zit WerkWijs in elkaar?
De training is geen eenmalige bijeenkomst, maar een intensief traject van negen bijeenkomsten waarbij het structureel vergroten van de sociale vaardigheden centraal staat. Aan de hand van praktijkvoorbeelden leren de jongeren de sociale vaardigheden die ze nodig hebben tijdens hun schoolcarrière, stage of bijbaan. Doel van de training is hun zelfvertrouwen te vergroten. Hierdoor durven zij problemen of situaties sneller én beter bespreekbaar te maken. Dit leidt vaak tot een betere relatie met de docent of werkgever, en een positievere en leuke (school)loopbaan of stageperiode.
Vaardigheden die aan de orde komen zijn: jezelf voorstellen, samenwerken, luisteren, iets bespreken, initiatief nemen en feedback geven en ontvangen. Verder gaat de training in op de (sociaal-culturele) achtergrond van leerlingen en wat die kan betekenen voor de interactie op school en op de werkvloer.
De klas naar het bedrijfsleven, het bedrijfsleven naar de klas
Wat de training extra levendig en functioneel maakt, is de directe betrokkenheid van het bedrijfsleven. Werkgevers doen mee om de vaardigheden met de leerlingen te oefenen. Met rollenspelen leren de professionals uit het bedrijfsleven de jongeren wat voor taalgebruik of gedrag het meest effectief is. De kans op een succesvolle stage of (bij)baan wordt daarmee aanzienlijk vergroot. Inmiddels hebben al honderden Amsterdamse vmbo-leerlingen de training gevolgd. Klik hier voor de resultaten van de training.
Meer weten?
Bekijk het filmpje hieronder voor meer informatie. Kijk ook op de website van JINC.