WIJ ZIJN DANDER

Laten we er niet omheen draaien. We doen bij Dander wat we doen omdat we een sociaal rechtvaardiger omgeving willen. Omdat we vinden dat ieder mens op z’n eigen manier waardevol is. 

Omdat we weten dat niet iedereen in het leven dezelfde kansen krijgt. Die kansen willen we helpen creëren, zodat ieder mens sociaal en economisch kan groeien en bijdragen.

Waar maken wij ons druk om

Onze klanten komen bij ons om hun eigen, vaak heel praktische redenen. Omdat dingen niet lekker lopen. Omdat ze merken dat ze extra kennis of vaardigheden nodig hebben om hun doelen te bereiken in de (super)diverse maatschappij.

Daarbij treffen ze bij Dander een team dat geen halleluja verhaal heeft over hoe leuk en gezellig al die verschillen en feesten en eten is. Maar we zijn ook niet mensen die alleen maar denken in termen van problemen en achterstanden.

Diversiteit in Nederland is een gegeven. We verschillen van elkaar en daar moeten we mee om zien te gaan. Gewoon, zodat diversiteit ook echt productief kan worden voor een organisatie. Het samenleven in een wijk prettiger wordt. Onderwijs effectiever is.

Daarbij zien we diversiteit breed.  Het gaat niet alléén over culturele of seksuele diversiteit. We nemen zichtbare verschillen (zoals geslacht, leeftijd, huidskleur, etniciteit) én onzichtbare verschillen (bijvoorbeeld persoonlijkheid, religie, manier van denken, seksuele oriëntatie) in aanmerking.

Zoals we geloven dat de samenleving continu verandert, geloven we dat individuen dat ook doen. Niemand is terug te brengen tot maar één vaste identiteit. Begrippen zoals superdiversiteit en samengestelde identiteiten zijn dan ook basis-ingrediënten uit onze werkgereedschapskist.

Dat betekent niet dat we vinden dat alles vloeibaar is… we staan op en maken in ons werk een vuist als democratisch burgerschap, humaniteit of vrijheid in het gedrang komen.

Het startpunt van ons werk is altijd de overeenkomsten tussen mensen te vinden. Want laten we eerlijk zijn, samenleven met verschillen kan behoorlijk veel ongemak en frictie met zich meebrengen. Het is niet altijd een feest om je te moeten verhouden tot mensen die ergens fundamenteel anders over denken dan jij. Of je niet vrij voelen om over de liefde van je leven te praten, omdat homo’s worden uitgelachen op je werkplaats. Of wanneer je voelt dat mensen met jouw afkomst extra hard moet werken om promotie te krijgen.

Er zijn ook dingen die ons binden, en die overeenkomsten, namelijk de basisbehoeften van een mens om gezien en gehoord te worden, gezond te zijn en inkomen te hebben, vormen ons uitgangspunt. Dus: eerst bekijken wat mensen bindt, daarna aan de slag met de verschillen. Zonder taboes, met open vizier en kans op vallen en opstaan.

Maar wel onderbouwd. We weten met zo’n twintig jaar ervaring goed waar we het over hebben. Of we zelf een project starten of in opdracht van een klanten werken, we gebruiken recente wetenschappelijke inzichten om onze aanpak te onderbouwen en houden goed bij wat wel en niet ‘werkt’. Ook dankzij onze partners blijven we altijd bijleren. Dat vinden we belangrijk, want we gaan voor kwaliteit. Kunnen niet zo goed tegen prutswerk. Daarvoor nemen we onszelf te serieus 😉 en vinden we diversiteit en inclusie te belangrijk!

team
sharon dander

Sharon Polak

Oprichter

 

 

Sharon was al lang met diversiteit en inclusie bezig voordat het hip werd. Als sociaal psycholoog startte ze in 2005 Dander. Met het bevlogen Danderteam en een groot netwerk werkt ze aan een samenleving waar iedereen erbij hoort, uitgedaagd wordt een bijdrage te leveren en zoveel mogelijk gelijke kansen heeft. ‘Doe een stap vooruit, ook al is het spannend, werk samen met mensen uit allerlei verschillende discipline en ontwikkel mét mensen, niet voor mensen.”

Inclusie Diversiteit Hayat

Hayat ben Masoud

Projectontwikkelaar

Hayat is oprecht idealist en voorvechter voor gelijke kansen. Haar expertise ligt bij migratievraagstukken, beleid en onderwijs. Ze studeerde Social Policy en is bij Dander verantwoordelijk voor zowel de foute grappen als voor Aziatische lekkernijen. “Werken bij Dander betekent werken in een hecht team met veel ruimte voor eigen inbreng, expertise en creativiteit. De met zorg (en vaak op maat) samengestelde projecten liggen mij nauw aan het hart en dragen zichtbaar bij aan inclusie.”

Inclusie Diversiteit Nikki

Nikki de Jong

Trainer

Nikki is intercultureel trainer. Ze is theoretisch en praktisch geschoold als cultureel antropoloog, ze werkte in verschillende landen. Het boeit haar dat elk mens met een eigen perspectief de wereld ziet, maar dat goed samenwerken toch mogelijk is. “De trainingen van Dander geven diepgaande inzichten. Gesprekken tussen deelnemers en praktische vaardigheden oefenen, vind ik belangrijk. Ik voel me thuis bij die aanpak van Dander. Er staat centraal: wat werkt in de praktijk?”

Paul_Abell_Dander

Paul Abell

Samenwerkingspartner Dander

Paul is psycholoog. Hij is onderzoeker en adviseur op het gebied van HRM, diversiteitsmanagement en arbeidsmarktvraagstukken. Met ruim 30 jaar ervaring in het veld publiceerde hij onder meer over criteriumgericht selecteren (“Oog voor Verschil”) en hij geeft hierover met Dander trainingen. “Ik werk graag samen met Dander omdat zij, net als ikzelf, zaken zoveel mogelijk evidence based aanpakken!”

Inclusie Diversiteit Savana

Savana Kiliç

Projectmedewerker

Savana is trainer en organisatie psycholoog. Ze wil niets liever dan haar kennis gebruiken om concrete stappen te zetten richting een gelijkwaardige maatschappij. Bij Dander is ze trainer en projectmedewerker.  “Al lange tijd wist ik dat ik consultancy en training wilde inzetten bij mijn passie voor diversiteit, ik wist alleen niet waar ik moest beginnen. Toen ik Dander tegenkwam wist ik dat dit de juiste plek was voor mij. De gedrevenheid van het Dander team is inspirerend. Ze gaan 110% om organisaties en individuen te ondersteunen bij diversiteit en inclusie.”  

Inclusie Diversiteit Simten



Simten Goren

Samenwerkingspartner Dander

Simten is niet alleen theoretisch deskundig als adviseur wereldburgerschap, diversiteit en inclusie. Ze lééft het als ervaringsdeskundige. Ze zet al de kennis als pedagoog, conflict mediator en executive coach in voor de trainingen die ze geeft en trajecten die ze begeleidt , binnen en buiten Dander.  Wil je weten hoe je trainingen laat bijdragen aan structurele inbedding van diversiteit en inclusie in je opleidings- of welzijnsorganisatie – dan is Simten je vrouw.  “Bij Dander kan je verwachten dat trainingen confronterend zijn, maar de sfeer is altijd veilig. Daarom werk ik graag samen met Dander en de trainingsdeelnemers aan ontdekken wáár precies in het systeem de onbedoelde uitsluitingsmechanismen zitten. Dat systeem veranderen doe je samen en dat duurt soms lang. Maar individueel kun je al zóveel doen, daar begint het. En zelfreflectie vormt daarvoor de basis.”

meer weten?