Laten we er niet omheen draaien. We doen bij Dander wat we doen omdat we een sociaal rechtvaardiger omgeving willen. Omdat we vinden dat ieder mens op z’n eigen manier waardevol is. 

Omdat we weten dat niet iedereen in het leven dezelfde kansen krijgt. Die kansen willen we helpen creëren, zodat ieder mens sociaal en economisch kan groeien en bijdragen.

Waar maken wij ons druk om

Onze klanten komen bij ons om hun eigen, vaak heel praktische redenen. Omdat dingen niet lekker lopen. Omdat ze merken dat ze extra kennis of vaardigheden nodig hebben om hun doelen te bereiken in de (super)diverse maatschappij.

Daarbij treffen ze bij Dander een team dat geen halleluja verhaal heeft over hoe leuk en gezellig al die verschillen en feesten en eten is. Maar we zijn ook niet mensen die alleen maar denken in termen van problemen en achterstanden.

Diversiteit in Nederland is een gegeven. We verschillen van elkaar en daar moeten we mee om zien te gaan. Gewoon, zodat diversiteit ook echt productief kan worden voor een organisatie. Het samenleven in een wijk prettiger wordt. Onderwijs effectiever is.

Daarbij zien we diversiteit breed.  Het gaat niet alléén over culturele of seksuele diversiteit. We nemen zichtbare verschillen (zoals geslacht, leeftijd, huidskleur, etniciteit) én onzichtbare verschillen (bijvoorbeeld persoonlijkheid, religie, manier van denken, seksuele oriëntatie) in aanmerking.

Zoals we geloven dat de samenleving continu verandert, geloven we dat individuen dat ook doen. Niemand is terug te brengen tot maar één vaste identiteit. Begrippen zoals superdiversiteit en samengestelde identiteiten zijn dan ook basis-ingrediënten uit onze werkgereedschapskist.

Dat betekent niet dat we vinden dat alles vloeibaar is… we staan op en maken in ons werk een vuist als democratisch burgerschap, humaniteit of vrijheid in het gedrang komen.

Het startpunt van ons werk is altijd de overeenkomsten tussen mensen te vinden. Want laten we eerlijk zijn, samenleven met verschillen kan behoorlijk veel ongemak en frictie met zich meebrengen. Het is niet altijd een feest om je te moeten verhouden tot mensen die ergens fundamenteel anders over denken dan jij. Of je niet vrij voelen om dat je voelt … “Of wanneer je niet over de liefde van je leven kunt praten, omdat op jouw werk homo’s worden uitgelachen. Of wanneer je voelt dat je vanwege jouw afkomst extra hard moet werken om een promotie te krijgen. Mensen zoeken mensen op die op henzelf lijken. Zo zijn we gebakken. We beschermen ons eigen volk eerst, hebben duidelijke grenzen en bouwen muren om ons te beschermen.”

Er zijn ook dingen die ons binden, en die overeenkomsten, namelijk de basisbehoeften van een mens om gezien en gehoord te worden, gezond te zijn en inkomen te hebben, vormen ons uitgangspunt. Dus: eerst bekijken wat mensen bindt, daarna aan de slag met de verschillen. Zonder taboes, met open vizier en kans op vallen en opstaan.

Maar wel onderbouwd. We weten met zo’n twintig jaar ervaring goed waar we het over hebben. Of we zelf een project starten of in opdracht van een klanten werken, we gebruiken recente wetenschappelijke inzichten om onze aanpak te onderbouwen en houden goed bij wat wel en niet ‘werkt’. Ook dankzij onze partners blijven we altijd bijleren. Dat vinden we belangrijk, want we gaan voor kwaliteit. Kunnen niet zo goed tegen prutswerk. Daarvoor nemen we onszelf te serieus 😉 en vinden we diversiteit en inclusie te belangrijk!

team
sharon dander

Sharon Polak

Oprichter

Sharon was al lang met diversiteit en inclusie bezig voordat het hip werd. Als sociaal psycholoog startte ze in 2005 Dander. Met het bevlogen Danderteam en een groot netwerk werkt ze aan een samenleving waar iedereen erbij hoort, uitgedaagd wordt een bijdrage te leveren en zoveel mogelijk gelijke kansen heeft. ‘Doe een stap vooruit, ook al is het spannend, werk samen met mensen uit allerlei verschillende discipline en ontwikkel mét mensen, niet voor mensen.”

Charissa Dechène

Projectontwikkelaar

Charissa is cultureel antropoloog. Alles met beeldvorming fascineert haar. Naast haar werk bij Dander is ze projectleider bij Welkom in mijn Wijk én recenseert ze films en tv-programma’s. Charissa’s expertise ligt bij gender, seksuele en culturele diversiteit. ‘Als je een vraagstuk écht wilt begrijpen en oplossen heb je ervaringsdeskundigen nodig. En Dander neemt de mening en ervaringen van de mensen om wie het gaat als uitgangspunt mee om projecten tot een succes te maken.

Hayat ben Masoud

Projectontwikkelaar

Hayat is oprecht idealist en voorvechter voor gelijke kansen. Haar expertise ligt bij migratievraagstukken, beleid en onderwijs. Ze studeerde Social Policy en is bij Dander verantwoordelijk voor zowel de foute grappen als voor Aziatische lekkernijen. “Werken bij Dander betekent werken in een hecht team met veel ruimte voor eigen inbreng, expertise en creativiteit. De met zorg (en vaak op maat) samengestelde projecten liggen mij nauw aan het hart en dragen zichtbaar bij aan inclusie.”

Nikki de Jong

Trainer

Nikki is intercultureel trainer. Ze is theoretisch en praktisch geschoold als cultureel antropoloog, ze werkte in verschillende landen. Het boeit haar dat elk mens met een eigen perspectief de wereld ziet, maar dat goed samenwerken toch mogelijk is. “De trainingen van Dander geven diepgaande inzichten. Gesprekken tussen deelnemers en praktische vaardigheden oefenen, vind ik belangrijk. Ik voel me thuis bij die aanpak van Dander. Er staat centraal: wat werkt in de praktijk?”

Paul_Abell_Dander

Paul Abell

Samenwerkingspartner Dander

Paul is psycholoog. Hij is onderzoeker en adviseur op het gebied van HRM, diversiteitsmanagement en arbeidsmarktvraagstukken. Met ruim 30 jaar ervaring in het veld publiceerde hij onder meer over criteriumgericht selecteren (“Oog voor Verschil”) en hij geeft hierover met Dander trainingen. “Ik werk graag samen met Dander omdat zij, net als ikzelf, zaken zoveel mogelijk evidence based aanpakken!”

Efé Adu

Projectmedewerker

Efé Adu heeft veel ervaring met kinderen en jongeren en is bíjna afgestudeerd socioloog. Efé ‘travelled the world and the seven seas’, en zag al heel veel van de wereld. Bij Dander doet ze onderzoek voor de nieuwe projecten en bij Welkom in mijn Wijk is ze projectmedewerker. “Ik wilde met mijn stage graag iets toevoegen aan de maatschappij en viel bij Dander met mijn neus in de boter! Het is superinteressant om diversiteit en maatschappelijke vraagstukken vanuit een wetenschappelijk invalshoek te benaderen, ik kan me hier heel goed ontwikkelen!”

meer weten?