Hajat

“Maar houd je dan wel van hem?”, vroeg ze me. Ik stamelde een “ja, natuurlijk” en wist eigenlijk niet hoe ik in the heat of the moment met een gevatte reactie moest komen.  Ik vroeg me af of ze deze vraag ook stelde aan een Nederlands-Nederlandse (autochtone), gezonde blonde vrouw die samenwoont.

Anno 2018 blijft de moslimvrouw een vreemd fenomeen, zo blijkt uit de nogal onnozele vragen die ik regelmatig op de universiteit gesteld krijg (hint: gerelateerd aan mijn kledingkeuze). Nota bene van hoogopgeleide mensen die wel beter zouden moeten weten, dacht ik. Ik ergerde me aan mezelf dat ik het mij zo aantrok. Waarom zien ze niet de sterke onafhankelijke vrouw die ik ben, en die vele andere vrouwen zijn? Ja, ik ben sinds mijn twintigste getrouwd. En om maar even de lucht te klaren: Nee, ik ben niet uitgehuwelijkt. Ja, ik houd van mijn man. Nee, mijn vader heeft me niet gedwongen in een hoofddoek te lopen. Nog vragen?

Dan even terug naar de moraal van dit verhaal. Het feit dat ik ooit heb besloten om bedekt door het leven te gaan gooit roet in het eten om te functioneren in de Nederlandse en Westerse samenleving, zo blijkt. Een vrouw met een extra stuk stof om d’r lichaam kan géén moderne vrouw zijn. Ze moet wel een schaap zijn dat geen eigen keuzes kan maken in het leven. Het maakt verder niet uit dat ze studeert, werkt, en op ontdekkingsreis gaat. Gek hoor, dat een stukje stof zo stigmatiserend kan werken.

Ik geloof niet in de moderne moslimvrouw. Dat is voor mij een pleonasme. De islam spoort ons aan om ons te ontwikkelen, om onze eigen keuzes te maken. Om vooral een sterke vrouw te zijn: laat je niet klein krijgen door een ander, kom voor jezelf op, niemand kan je dwingen tot iets dat je niet wil en behandel anderen met respect. Laat één ding duidelijk zijn: de keus om jong te willen trouwen met iemand van wie je houdt en om andere wegen te bewandelen óók keuzevrijheid, dames en heren. Wij moslimvrouwen zijn geen vreemd fenomeen, reduceer ons niet tot onze kledingkeuze. Leer ons eens écht kennen.

Hajat is studente sociaal beleid en projectmedewerker bij Dander.