Helma van Heerikhuize

Bij BNN zie je ze vaak; vermakelijke quizzen waarin De Stewardessen tegenover De Vrachtwagenchauffeurs staan. Of Twintigers tegenover de Zestigplussers. De huidige discussie op tv waarin jong versus oud wordt gezet is echter veel minder grappig, en dreigt uit te monden in een bizar generatieconflict. De stellingen worden ingenomen: ”Ouderen zijn de pineut van de bezuinigingen!” “Jongeren armer, moeten extra dokken terwijl ouderen hun schaapjes op het droge hebben!”

Voor elk weldenkend mens is duidelijk dat binnen die grote groepen ouderen en jongeren , groepen zijn die extra aandacht verdienen. Bijvoorbeeld omdat ze in armoede dreigen te raken. De discussie geeft een nare smaak omdat er geen solidariteit tussen ouderen en jongeren in weerklinkt.

Het aantal mensen met een hoge leeftijd groeit in Nederland. De komende jaren zullen er ook steeds meer ouderen bijkomen. Een groot aantal van hen is nog zeer actief en zelfstandig. Daartegenover is er een groep kwetsbare ouderen voor wie het niet makkelijk is, mee te blijven doen. Vanwege fysieke en/of sociale beperkingen worden zij afhankelijk van anderen. Volgens het CPB geldt dit in 2014 voor 1 miljoen ouderen.

Deze ouderen hebben vaak last van gevoelens van eenzaamheid en dat gevoel geeft ook een vergroot risico op lichamelijke en/of psychische klachten. Moeten zij dat allemaal zelf oplossen of voelen ook jongere generaties zich geprikkeld ervoor te zorgen dat kwetsbare ouderen zo lang mogelijk ‘happy’ zijn?

Leuke dingen doen! Je passie delen met anderen! Verbondenheid en inspiratie… Onafhankelijk van leeftijd zijn dit de basis-ingrediënten voor een gelukkig leven. En wanneer je dit niet meer zelfstandig kan organiseren betekent het dat je hiervoor afhankelijk bent anderen. Welke anderen? Je kinderen, vrienden, buren…. of als die er niet zijn vrijwilligers van maatschappelijke organisaties. Er komen steeds meer sociale initiatieven waarin solidariteit tussen ouderen en jongeren wel weerklinkt. En dat is wat mij betreft maar goed ook. Want niet alleen kwetsbare ouderen hebben hier baat bij. Het gaat om het belang en de betaalbaarheid van een gelukkige Nederlandse samenleving.

Helma van Heerikhuize, initiatiefnemer en directeur van stichting Vier het Leven. Onder het motto ‘samen uit, samen genieten’ organiseert Vier het Leven sinds 2005 sociaal-culturele activiteiten voor kwetsbare ouderen. Zie voor meer informatie: www.4hetleven.nl.