Mahmoud Chavoushi

Nergens anders kom je diversiteit zo sterk tegen als bij een goed internationaal filmfestival. Bij het Internationaal Filmfestival in Rotterdam bijvoorbeeld; de diversiteit slaat je om de oren wanneer je let op de verscheidenheid in films, bezoekers, thema’s, genre, filmmakers en festivalmedewerkers. Onderdompeling in de wereld van films is een actieve vakantiebesteding voor ‘denksporters’. De films en filmmakers zetten je aan het denken over jezelf en de wereld om je heen, en maken dat je onze hectische en gekke wereld vanuit een andere optiek bekijkt.

De meeste films die ik tijdens deze editie van het Rotterdams filmfestival zag, hadden ‘liefde’ als centraal thema. Ik vond het fascinerend om te zien hoe liefde in verschillende culturen beleefd wordt. Hoe gaat men om met de dilemma’s die liefde vaak met zich meebrengt? Ik zag films die gingen over liefde voor de medemens, de liefde voor naasten, liefde voor wat je doet  of de liefde voor waar je in gelooft.

Het meest was ik onder de indruk van “Living”, waar leven, dood en liefde een onverwoestbaar geheel vormen. Vasily Sigarev’s speelfilm is een existentieel portret van een aantal personages in een winterse Russische provincie. Alle personages doorstaan hun eigen beproeving;  de moeder wil herenigd worden met haar tweelingdochters, maar dat gaat niet eenvoudig, een jong stel trouwt in de kerk, maar direct na de ceremonie wordt hun liefde op de proef gesteld. Sigarev maakte met “Living” een uiterst persoonlijke, kunstzinnige film.

Als kijker zet je jezelf bij een film als deze in de schoenen van de personages. Je probeert een eigen weg te bedenken voor het oplossen van hun dilemma’s. In de meeste gevallen zijn jouw oplossingen niet dezelfde als die van het personage in de film. Jouw realiteit is immers een heel andere dan die van hen. Maar dat maakt een film voor mij ‘goed’;  dat het verhaal onvoorspelbaar en onorthodox is én dat je vanuit je eigen optiek kan meekijken. Zo ging ik dit jaar in Rotterdam op wereldreis en kwam ik, met tussenstop in Rusland, terug met een verbreed inzicht over de liefde en de medemens.

Mahmoud Chavoushi is directeur van Me & Society, een bureau op het gebied van culturele diversiteit. Hij was spreker en dialoogbegeleider tijdens een bijeenkomst over opvoeding en homoseksualiteit.