Wouter van der Schaaf

Zomerschool. De negen kinderen van ongeveer tien jaar gaan de laatste weken van hun vakantie naar De Zomerschool. Het is leren, spelen en ontspanning ineen. Deze middag gaan ze naar een sportschool aan de Overtoom en daar verheugen ze zich enorm op. Vanochtend is gericht op taal en sport. Al snel blijkt dat het met de beweeglijkheid van de kinderen helemaal in orde is. Aan taalvaardigheden valt nog veel te winnen. Geen wonder wanneer je kort geleden uit Syrië of Eritrea bent gevlucht en anderhalf jaar geleden naar Nederland kwam.

We praten over balsporten. Voetbal kennen ze allemaal. Sommigen noemen ook handbal. Nee, badminton is geen balsport. “Golf”, roept Abdul. “Tennis”, zegt Sem. En zo praten we verder over begrippen als hard en zacht. Over wat je allemaal met een bal kan doen: stuiteren en dribbelen. Slaan, vangen en gooien. “Ik ben door de vakantie het woord vergeten”, roept Mustafa.

De ballen van allerlei verschillende sporten komen op tafel. De golfbal, de pingpongbal, de honkbalbal. Sommige zijn glad, andere ruw. Weer een ander is ribbelig. Zwaar en licht. Woorden, woorden en nog meer woorden.

We gaan naar buiten en de ballen gaan mee. De jongens storten zich met veel energie op het voetballen. Harder, hoger en verder. De meisjes willen liever gooien met die zware ballen. Tot zo dicht mogelijk bij het kleine balletje – en dan meten welke het dichtst bij komt. De jongens stoppen met voetballen, ze willen ook mee doen. Al snel zijn alle negen kinderen om beurten aan het gooien met de zware metalen ballen. Ze krijgen al snel door dat het hier niet helpt om harder, hoger en verder te gooien. Hier is het een kwestie van subtiel en beheerst. Ze kunnen er geen genoeg van krijgen. Ik ben net zo verbaasd over hen, als zij fanatiek zijn in hun poging de bal zo dicht mogelijk bij het kleine balletje te krijgen.

Terug in het lokaaltje van De Zomerschool praten we na. Het leukst vonden ze het spel met de metalen ballen. “Hoe zullen we dat spel dan noemen?”, vraag ik de kinderen. Een paar woorden passeren. Tot Ahmed komt met  de naam “dichtbijbal”. Die houden we er in. Veel mooier dan het woord “jeux de boules”. De zomerschool, de school van spelend leren en van een taalvondst.

Wouter van der Schaaf is voorzitter van het bestuur van St. WIMW – Welkom in mijn Wijk. Hij maakte recent een fietsreis langs scholen in Amerika. Lees hier zijn blogs

De Zomerschool Amsterdam Zuid 2018 was een samenwerkingsproject van Dander met Dynamo Amsterdam en Cassuto Communicatie, medemogelijk gemaakt door WijDoenMee.