Juul van Hoof

Vorige week sprak ik Eva, die deze zomer getrouwd is met de liefde van haar leven! Eva vertelde dat zij bij het in ondertrouw gaan een huwelijksambtenaar moest kiezen. Bij de beschrijving van een paar ambtenaren stond vermeld dat die ‘alleen huwelijken tussen man en vrouw sloten’. Dat was slikken, want Eva trouwde niet met Victor, maar met Vicky. Uiteraard bladerde zij verder en koos een andere ambtenaar, maar zo’n kille mededeling, zwart op wit, voelde raar. Voor Eva’s gevoel klopte er iets niet.

Roze wuppies op de Tilburgse kermis, wapperende regenboogvlaggen op rondvaartboten tijdens de Amsterdamse Gay Pride, een picknick in Amersfoort voor kinderen met roze ouders: veel Nederlandse gemeentes kleurden deze zomer roze. En dan duikt bij verjaardagsfeestjes de vraag weer op: ‘Is dat nou nodig, al die aandacht voor lesbiennes en homo’s? Moet dat nou altijd zo apart?’

Vorige maand bezocht ik Piet. Piet is 83 en woont in een verpleegtehuis voor mensen met dementie. Elke dag krijgt hij bezoek van Johan. Ze zitten dan in de erker en kijken naar de eendjes in de vijver voor het tehuis. Johan is niet een broer of een buurman van Piet, maar zijn partner, met wie hij al bijna 40 jaar samen is. Er zijn personeelsleden die Piet daarom liever niet wassen en niet goed weten wat ze tegen hem moeten zeggen. Dat voelt raar. Dat klopt niet.

En tot slot het verhaal van Cathelijne. Cathelijne is 16 jaar en zit in 4 Havo. Zij vertelde me dat zij na school vaak naar het buurthuis gaat, waar jongerenwerkers leuke activiteiten organiseren. Maar sinds een tijdje gaat Cathelijne niet meer. Tijdens een meidenmiddag werd gepraat over verliefd zijn en vriendjes, maar Cathelijne heeft geen vriendje. Ze weet zelfs niet of ze een vriendje wil. Misschien een vriendinnetje? Maar sinds ze dat vertelde, wil de groep niet meer met haar omgaan. De jongerenwerker reageerde niet. En ja, dat is raar en klopt natuurlijk niet.

Daarom ben ik blij met elke roze wuppie en elke wapperende regenboogvlag. Het blijft nodig dat gemeentes laten zien dat niet elke inwoner heteroseksueel is. Dat kan feestelijk getoond worden tijdens de zomer, maar waarom eigenlijk niet het hele jaar door? De gemeente is er toch voor elke burger, ook de roze.

Laat ze dus vooral blijven komen, die feestelijke roze zomers vol regenboogvlaggen. Hoewel ik ook niets tegen de herfst, zomer en lente heb.

Juul van Hoof is senior adviseur Kwaliteit en Diversiteit bij MOVISIE en is projectleider van het Koploperproject Homo-emancipatie, waarbij 18 gemeenten intensief aandacht besteden aan homo-emancipatiebeleid.