#GesprekInDeKlas - wat willen leerlingen van hun docent?

Charissa Dechène

“Meneer toen ik gisteren thuis op mijn hoofd stond, kwam er bloed uit mijn mond” zei Rachelle tegen de “meester”, haar docent burgerschap op het ROC, “…mijn moeder zei, dat het misschien het restje van mijn ongesteldheid was”. Geen van haar klasgenoten keek echt op. Ik vroeg me af of hoe Rachelle haar thuis eruit zag, en of haar moeder dat nou echt gezegd had?

Zoek de overeenkomsten

Sharon Polak

“Mohammed en Stefan, kan dat iets rustiger!!!” roept ze tegen twee drukke leerlingen. “Ik zie echt geen verschil, of ze nou groen, geel, paars of bruin zijn. Kinderen zijn toch allemaal hetzelfde” zegt leerkracht Marleen van groep 8 “… we zijn dat zó gewend hier op school.” Marleen zegt wat meer Amsterdamse leerkrachten zeggen…

Aziatisch prinsje

Carol Burgemeestre

Mijn man, van Indonesische, en ik van Indische afkomst, hadden het idee dat wij bij ons tweede kind, een zoon, extra goed moesten handelen in de opvoeding. We wilden hem beslist niet laten opgroeien als een Aziatisch prinsje. In ons land van herkomst, maar niet alleen daar, ook hier, zagen we jongens die onuitstaanbaar waren geworden door de bevoorrechte behandeling in hun opvoeding.

Of mag ik dat niet zeggen?

Charissa & Sharon

In de sjieke Antwerpse chocoladewinkel wees ik “..en hoe heet deze?” naar chocola op de toonbank. De verkoopster, blond, twintiger er met een stijf gestreken wit schortje aan, aarzelde even en zei toen “negerinnentet”. Ik verslikte me onhoorbaar, trok daarna mijn wenkbrauwen op en pufte er een flauw “oh” uit.

Hokjesgeest

Maarten Rector

Het ijs was kennelijk gebroken. Al snel vertelde de vrouw over haar eigen vrouw die enige jaren daarvoor was overleden en besloot zij zich voor te stellen. ‘Aangenaam kennis te maken, mijn naam is Gerard.’

Diversiteit in Nederland op onverwachte plekken

Charissa Dechène

Als je denkt aan diversiteit, denk je misschien aan duidelijk zichtbare verschillen tussen mensen. Bij de tentoonstelling “Wonen in de Amsterdamse School”, tot en met 28 augustus te zien in het Stedelijk Museum in Amsterdam, komt de kracht van diversiteit op een heel andere manier naar voren.


De pijnlijke waarheid van ouderenmishandeling

Yuliya Mysyuk

Vroeger hoorde je er nóóit over, nu steeds vaker. Maar wat houdt het precies in, ouderenmishandeling? Wanneer is er sprake van ‘mishandeling’, wanneer is iemand een ‘oudere’ en heet het ook al zo als het éénmalig voorkomt?

Vol verwachting klopte mijn hart...

Aziza Badouri

Tradities krijgen we met de paplepel ingegoten en gaan van ouder op kind. Soms gebeurt het omgekeerde. Neem nou mijn eigen sinterklaastraditie/ -viering. Ik neem u even terug naar mijn jeugd. De wereld van een migrantkind, waarvan de ouders de Nederlandse taal noch de cultuur begrepen.

Hapje dagelijks leven

Nisha Birbal

Hoe kan ik als 9-jarige bij Liesbeth thuis laten blijken dat ik anders gewend ben? Ik knik daarom maar alsof ik het begrijp, dit precies op het aantal personen afgestemde avondmaal.  Even later komt Liesbeth’s moeder haar kamer binnen “We gaan eten” zegt ze, en ze vraagt of ik buiten wil gaan zitten op de schommels.

TransBegrip

Gina van der Linden

‘Ben je nou hetero?’, ‘Welke WC ga je dan naartoe?’ of ‘Hoe heette je vroeger eigenlijk?’ Vragen die mensen echt wel goed bedoelen, ze proberen het immers te begrijpen, maar waar je als transgender niet altijd op zit te wachten. Niemand hoeft zijn/haar identiteit (op deze manier) te verantwoorden, transgenders dus ook niet.

Zuid-Afrika aan het IJ

Wouter van der Schaaf

IJburg, de laatste grote wijk van Amsterdam. Gebouwd op opgespoten land. Elke vierkante centimeter is vooraf gepland. “We hebben een onstuimige groei gekend de laatste 10, 15 jaar. Die ontwikkeling is nu aan het afvlakken. En net als elke normale wijk zullen we dan in de volgende fase te maken krijgen met vergrijzing van de bevolking en krimp van de scholen”.

Diverse lijsten

Fatima Boutoutouh

Samen met mijn vriendin bezocht ik de lancering van een diversiteitsuitgave.
Deze lijst was opgezet als tegengeluid van een veel bekendere lijst machtigste vrouwen in het land. Hierin was de gekleurde medemens nogal wat ondervertegenwoordigd, vonden de initiatiefnemers. Ergo: tijd voor een nieuwe lijst.

“Oh wat spreek je goed Nederlands!”

Judith Zijlstra

Recent nam ik deel aan een bijzondere conferentie: “Peacemakers: How to overcome prejudice with Dignity”, georganiseerd door de Koç universiteit in Istanbul, Turkije. De workshop van Harvard-docent Dr. Donna Hicks maakte bijzondere indruk op me. Onbewuste alledaagse vooroordelen en wat je eraan kunt doen.

A picture may be worth a thousand words

Arik Cheshin

Does color influence the degree to which a photo is later remembered? A contribution of Arik Cheshin on how the past can be brought closer, or pushed further away via actual photos.

Jong versus Oud

Helma van Heerikhuize

Bij BNN zie je ze vaak; vermakelijke quizzen waarin De Stewardessen tegenover De Vrachtwagenchauffeurs staan. Of Twintigers tegenover Zestigplussers. De huidige discussie op tv waarin jong versus oud wordt gezet is echter veel minder grappig, en dreigt uit te monden in een bizar generatieconflict.

Organisaties in verandering

Maurits Jan Vink

“In die landen doen ze dat allemaal” hoorde ik pas een medewerker zeggen van een organisatie die ik begeleid. Het ging over een collega met Turkse achtergrond die alleen voor zichzelf een kop koffie haalde. Deze organisatie is toe aan verandering, ook op het gebied van diversiteit.

Christine en de kameel

Daniel Weishut

“Oh wat een mooie foto van een zonsondergang met een kameel!” roept Bashar uit… Mijn mond valt open van verbazing. Ziet hij werkelijk niet dat er een persoon centraal staat op deze foto? En nota bene iemand die hij kent!

Verkiezingen: Politieke sudoku en diversiteit

Robbert Baruch

Het grootste probleem dat de vroegere zangeres Nina Hagen had was dat het allemaal al zo bont was, dat zij zich helemaal niet meer van de anderen kon onderscheiden. Diversiteit is gelijk aan identiteit. Als je niet anders bent dan anderen, ben je niemand.

Dan eten ze toch taart?

Guido Walraven

Wanneer was jij voor ‘t laatst echt boos over een maatschappelijke kwestie?  De Engelse uitdrukking ‘to get your dander up’ betekent boos of geïrriteerd raken. Twee gevoelens die een mooi begin kunnen vormen voor een column op de website van Dander.

Films en de schoenen van de ander

Mahmoud Chavoushi

Als kijker zet je jezelf bij een film als deze in de schoenen van de personages. Je probeert een eigen weg te bedenken voor het oplossen van hun dilemma’s. In de meeste gevallen zijn jouw oplossingen niet dezelfde als die van het personage in de film. Jouw realiteit is immers een heel andere dan die van hen.

Bacon and cabbage

Joni Uhlenbeck

Mijn workshop over voedsel, de voedseleconomie en Latijns-Amerika begin ik altijd met de vragen: ‘Wat heb je gisteren gegeten?’ En ‘Waar denk je dat dit eten vandaan komt?’ Meestal zorgen deze vragen voor genoeg gespreksstof voor het eerste uur. Maar niet als iedereen hetzelfde antwoord geeft: ‘Bacon and cabbage.’

Een roze zomer

Juul van Hoof

Vorige week sprak ik Eva, die deze zomer getrouwd is met de liefde van haar leven! Eva vertelde dat zij bij het in ondertrouw gaan een huwelijksambtenaar moest kiezen. Bij de beschrijving van een paar ambtenaren stond vermeld dat die ‘alleen huwelijken tussen man en vrouw sloten’. Dat was slikken, want Eva trouwde niet met Victor, maar met Vicky.